Back to top

Eten is Feest 2021 een terugblik!

‘Eten is Feest’ is een samenwerking tussen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions om de sociale sector een hart onder de riem te steken na de zware afgelopen maanden. AZ Zeno krijgt in 2021 de prijs van € 10.000 voor haar project om een voedselbos aan te planten in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis.

“De zorgsector heeft een heel bewogen en zware periode achter de rug. Daarom  bewonderen we des te meer het doorzettingsvermogen waarmee ze de bewoners elke dag in de watten leggen,” zegt Charlotte Grootenboer, verantwoordelijk voor trade marketing
binnen Unilever Food Solutions. “Voeding neemt voor mensen in de zorg een belangrijke plaats in. Nochtans is dat voor veel zorgbehoevenden geen evidentie meer. Soms is er minder smaakbeleving of zijn er andere wensen. Woonzorgcentra en instellingen proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan.”
 

Een onafhankelijke jury beoordeelde de 22 inzendingen anoniem naar waarde. Drie supergenomineerden kwamen daaruit voort: het woonzorgcentrum ’t Ponton uit Oostende, vzw Open Kring, ondersteuning in Ardooie en het AZ Zeno in Knokke-Heist.

“We willen die mensen ook belonen voor hun creativiteit”, vult Nadia Van Herck, Marketing Manager bij JAVA Foodservice aan. “De Eten is Feest! Award focust op dat lichtpuntje dat we willen geven aan deze sector.”

Nog even de 3 genomineerden op een rij:

Derde plaats: Pluktuin

De derde plaats ging naar de vzw Open Kring, die uitpakt met een pluktuin nabij de  voorziening. “Het principe is eenvoudig: we laten onze bewoners de groenten en fruit uit de tuin plukken”, zegt keukenverantwoordelijke Piet Vanden Berghe. “Die ingrediënten vinden ze nadien terug op hun bord. Het is de bedoeling dat we nadien praten met de bewoners: wat vonden ze lekker en wat niet? Zo kunnen we in de toekomst bereidingswijzen  aanpassen.” De vzw Open Kring krijgt een cheque van 500 euro om de pluktuin verder uit te bouwen.

Wat is er ondertussen al gerealiseerd?

Piet Vanden Berghe

“Er zijn contacten gelegd met een plaatselijke bioboer om op een nog te bepalen dag (vb. eerste dinsdag van de maand) samen met enkele bewoners groenten te gaan telen om die dan te verbruiken. Dit gebeurt in eerste instantie met de animatoren en vrijwilligers. Wij vermoeden reeds ietwat beperkt te kunnen starten rond april-mei 2022. Het zal dan ook verder worden uitgebouwd als de geplande nieuwbouw (met extra keuken en ruimte voor demonstraties en dergelijke) er zal zijn.

Tweede plaats: Bakfiets

Op plaats twee staat woonzorgcentrum ’t Ponton. Zij willen op verplaatsing gaan met een elektrische bakfiets en zo bewoners weer naar hun eigen straat of buurt brengen. De bakfiets moet bestaan uit een diepvries en een koelkast, om bijvoorbeeld taartjes of ander lekkers mee te nemen. “Op die manier brengen we de bewoners voor een stuk weer in de maatschappij”, zeggen Vicky Vantomme en Melissa Vanbavinckhove van ’t Ponton. “We kunnen maaltijden meenemen voor een picknick, maar ook een bezoekje brengen aan familie. Zo kunnen de bewoners hun familie of buren nog eens trakteren.” Het project werd beloond met 1.000 euro.

Wat is er ondertussen al gerealiseerd?

Melissa Vanbavinckhove

“We hebben beslist om het project van de elektrische voedingsbakfiets uit te voeren zonder ons een specifieke deadline op te leggen. Eerst maken we met onze werkgroep ‘maaltijd’ een plan van aanpak en dan gaan we aan de slag. We zijn superblij dat we het van onze directie toch mogen verwezenlijken.”

Eerste plaats: Voedselbos

De grote winnaar werd het AZ Zeno in Knokke-Heist met hun toekomstig voedselbos. Naast het moderne ziekenhuis willen de verantwoordelijken voor de voeding immers een bos van 3,5 hectare aanplanten vol laag- en hoogstammige fruit- en notenbomen, met frambozenen, braamstruiken, met rabarberplanten en kruiden als munt en peterselie. “In het najaar zullen we de eerste hagen aanplanten”, zegt catering manager Pieter De Smet.

“Rondom het bos creëren we wandelpaden, onder meer voor mensen die revalideren in het ziekenhuis. Al wat we oogsten, komt nadien op het bord terecht. Het bos zal voor mensen ook een herontdekking worden van smaken. We willen er ook gaan samenwerken met de buurt. Wat we niet kunnen gebruiken, kan onder meer in sap verwerkt worden.” Tegen eind 2022 moet het voedselbos klaar zijn. De 10.000 euro, die gepaard gaat met de Eten is

Feest! Award, zal daarbij goed van pas komen.

Wat is er ondertussen al gerealiseerd?

Pieter De Smet

manager catering (F&B) AZ Zeno,vzw De Lindeboom:

“Wij hebben alvast niet stilgezeten en zijn al begonnen met de voorbereidingswerken rond het bos. De eerste grondlijnen zijn reeds geploegd in de weilanden voor de aanplant van de bomen. Dit wil nog niet zeggen dat we de bomen al kunnen inzetten, maar het geeft al een mooi beeld hoe de bomenrijen van de hoogstammen zullen lopen. Eerst wordt in de ploegvoren nog hakselhout aangebracht (+/- 1 m hoog langs beide zijden van de ploegberm) waardoor we al een start kunnen geven aan de ontwikkeling van de bodemcultuur (tip: zoals in een natuurlijk bos moet de bodem een bron van leven zijn). We denken dan snel te starten met de aanplant van de beukenhagen (deze winter voor of na de vorstperiode). Daar hoeven we immers geen extra inspanningen te doen voor de bodem.”