Back to top

Eten is Feest 2022, een terugblik!

‘Eten is Feest’ is een samenwerking tussen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions om de sociale en institutionele sector een hart onder de riem te steken na de zware afgelopen jaren. De Lage Kouter, een school voor buitengewoon onderwijs in Kortrijk, krijgt in 2022 de prijs van € 10.000 voor haar 2 + 1 gratis project om de warme maaltijden op school voor iedereen betaalbaar te houden. De Lage Kouter wordt zo de opvolger van AZ Zeno, de winnaars van 2021 met hun project het Voedselbos.

De Eten Is Feest-award focust op unieke maaltijdbelevingen in de sociale, institutionele sector. Unilever Food Solutions vond in JAVA Foodservice de perfecte partner om de prijs jaarlijks uit te reiken. “In 2021 sloot de award aan op de heel bewogen en zware coronaperiode die net achter de rug was”, zegt Charlotte Grootenboer, trade marketing manager bij Unilever Food Solutions. “Dit jaar gaat de sector opnieuw door een stevige storm want de escalerende energieprijzen treffen uiteraard ook de sociale catering. Meer dan ooit is er nood aan projecten om het recht op een gezonde en smaakvolle voeding te vrijwaren.”

"Daarom willen we de inzet van de mensen die dagelijks met heel veel creativiteit het beste van zichzelf geven, belonen met een waardevolle award", vult Nadia Van Herck, marketing manager bij JAVA Foodservice aan. "De Eten Is Feest-award focust op de positieve energie die zo kenmerkend is voor deze sector.” 

Een onafhankelijke jury beoordeelde 44 geanonimiseerde projecten. Alle projecten uit de sociale sector vanuit heel diverse invalshoeken die het welzijn op culinair vlak willen verbeteren, waren welkom. De jury herleidde de longlist naar een shortlist van vijf genomineerden: school De Lage Kouter uit Kortrijk, WZC Sint Monica uit Oostende, Viro vzw uit Brugge, WZC Huize Elisabeth uit Beveren en Scholengroep 19 ‘Dender’ uit Aalst. Iedereen die een project indiende werd uitgenodigd op het – feestelijke –  Eten is Feest event en kon na de inspirerende keynote van gastspreker Leo Bormans en de voorstelling van de vijf projecten zijn stem uitbrengen.