Back to top

Voedselbos AZ Zeno: rustruimte en moestuin

AZ Zeno Campus Knokke-Heist legt naast het ziekenhuis een voedselbos van 3,5 hectare aan. Met fruitbomen, struiken, kleine planten en kruiden. Met kronkelende paden, stille hoekjes en uitnodigende bankjes. Het is een rustruimte voor patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel. Cateringmanager Pieter De Smet vertelt hoe het idee groeide.

Het ideale ziekenhuis

Pieter De Smet: “Het idee van het voedselbos ontstond tijdens een workshop om de nieuwe campus van AZ Zeno in Knokke-Heist vorm te geven – intussen alweer jaren geleden. We  brainstormden over het ideale ziekenhuis. Er zaten artsen, ondersteunende medewerkers, directieleden, buren en zorgorganisaties rond de tafel. Allerlei wensen en dromen passeerden de revue. Een ziekenhuis waar iedere patiënt naar buiten kan kijken, een volledig CO2-neutraal gebouw, ziekenhuisgangen waar je niet in elkaars kamer kijkt, een eigen pluktuin, …”

Voedselbos: 100% biologisch, 100% ontspannend

Wat in 2013 te gek voor woorden leek, is zo veel jaar later grotendeels gerealiseerd. De campus van AZ Zeno heeft meer dan 1000 zonnepanelen. Ze verwarmen het ziekenhuis met pellets en recupereren warmte uit afvalwater. Ook kan iedere patiënt zijn raam openzetten voor verse lucht. En de pluktuin? Ook die krijgt nu stilaan vorm: een inspirerende groene zone van 3,5 hectare naast het ziekenhuis. Het bos krijgt alle kenmerken van een natuurlijk bos, is 100% biologisch en vraagt nauwelijks werk. Je hoeft alleen de vruchten ervan te plukken.

Troostplek, therapieruimte en rustomgeving

Pieter De Smet: “Het ziekenhuis is een plaats waar nieuw leven begint en waar je veel gelukkige mensen ziet. Maar het is tegelijk een plaats waar mensen slecht nieuws krijgen,  waar verdriet heerst en mensen met bloed, zweet en tranen werken aan herstel. In de meeste ziekenhuizen is er geen ruimte om even uit te waaien na een zwaar gesprek of een moeilijke dag. Bezoekers gaan de parking op en kruipen hun wagen in – nog heel geëmotioneerd. In het voedselbos kunnen mensen eerst tot rust komen. We zullen het bos ook gebruiken bij revalidaties en voor psychologische en psychiatrische gesprekken.”

Opbrengstbos

“Het voedselbos heeft nog een andere functie: het is een opbrengstbos waar onze chefs groenten en fruit oogsten om te verwerken in gerechten. We willen ook dat de leerkrachten van de lagere scholen in de buurt er komen om te leren en te plukken. En wist je dat er ook een aantal bijenkasten rond AZ Zeno staan voor honing? Jan Eerens, een van onze dokters, is namelijk imker.” 

Efficiëntiewinst

Bij AZ Zeno geloven ze in de healing environment. Voeding speelt daarin een belangrijke rol. Ze halen hun producten bij landbouwers in de omgeving – recht van het veld. De focus ligt op lekker en gezond eten. En ze passen gerechten zo veel mogelijk aan aan de behoeften
en diëten van patiënten en bewoners. Maar hoe houden ze het betaalbaar? Pieter De Smet: “Ik heb nog evenveel budget als vroeger. We koken wel in grote hoeveelheden, daarin zit onze efficiëntie- en dus budgetwinst. Zo maken we 2 keer per week 300 kg puree. We kopen dus ook groter aan en dat scheelt in de prijs. En we bereiden alles zelf. Vroeger kochten we kipfilet voor alle campussen. Nu kopen we hele kippen en verwerken die zelf. Van de overschotten trekken we bouillons, niets gaat dus verloren.